Alasz Pince

Family
Soproni borvidék
Terület

Terület 6 ha

Palackszám

Éves palackszám 3000

Pincészetünk harmadik generációs borászatként egy újabb, modern technológiát követve törekszik a mai kor igényeinek megfelelni.

A szülők 1996-ban telepítették az első 1 hektár szőlőt – az osztrák határ mellett lévő – Borsmonostori dűlőben, majd 2000-ben újabb 1 hektár szőlő telepítésére került sor e kiváló fekvésű területen. A piaci igényeknek és a kiváló boroknak köszönhetően újabb 2,5 hektár területtel bővült a család szőlőterülete 2008-tól Kőszegfalva határában, ahol már a sárgamuskotály, mint új fajta is megtalálható: ebből félédes kategóriát is előállítunk. Törekszünk a régi kőszegi szőlőtermő területek térhódítására, illetve újratelepítésére, ezért 2017-ben a család vásárolt egy gyönyörű panorámával rendelkező 1,6 hektáros birtokot a Kőszegi hegy lábánál, a Pogány völgyben, amelyet a már meglévő szőlőfajtáinkkal igyekszünk újratelepíteni. A terület adottságait és turisztikai vonzerejét kihasználva szeretnénk nyitni a borturizmus irányába. A természet lágy ölén, a szőlőtőkék mellett, baráti társaságok, munkatársak, családok – gyermekbarát borkóstolón – tölthetnek el nálunk együtt, mégis külön minőségi időt, mindenki teljes megelégedésére. Ahova nem csak borainkért, de a mesés kilátásért is érdemes feljönni. Azt, hogy borainkat kapja a kilátás mellé, vagy a kilátást a boraink mellé, már mindenki döntse el maga. 

Tipikus családi vállalkozásként működik borászatunk, az elődök hagyományait őrizve és szem előtt tartva. Mégis egy korszerű, modern pincészet előnyeit kihasználva készülnek a boraink, nagyrészt vörösborok – kékfrankos, blauburger –, de fiatal telepítésként megtalálható nálunk az olaszrizling és a sárgamuskotály is. A boraink szinte száz százalékban a mai modern technológiával készülnek, a vörös borok zárt rendszerű reduktív erjesztéssel, fehérboraink pedig hűtött, szintén reduktív technológiával. Megmérettetjük borainkat helyi, megyei és országos borversenyeken is, ahol rendszerint ezüst és arany kategóriákban sikerül minősítést elérnünk.

Állandó résztvevői vagyunk a Pogányban megrendezésre kerülő Kőszeghegyaljai Nyitott Pince Napoknak, a Mikulás-napi/Nyári és Farsangi bortúrának, a Savaria Karneválnak, valamint a Félhold és Telihold Kőszegi Ostromnapoknak, a Kőszegi Szüreti és Nemzetközi Fúvószenekari találkozó rendezvénysorozatának, a Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál és Orsolya-napi vásárnak és az Adventi hétvégéknek. Aktív tagjai vagyunk a Kőszegi Borbarátok Egyesületének, valamint a Kőszegi Borhölgyek Egyesületének is.

Elérhetőségek

Pince

Cím Cím

9730 Kőszeg, Munkás utca 23.

Telefon Telefon

+36 30 845 4597

Email Közösségi média

Panoráma kóstoló

Cím Cím

9725 Kőszegdoroszló

Cím Nyitvatartás

Tavasztól őszig tartó szezonális nyitva tartás.

Szombat-Vasárnap 15:00-21:00

Telefon Telefon

+36 30 845 4597

Email Közösségi média

A borászat borstílusai

Könnyű fehérborok
Érlelt fehérborok
Testes vörösborok
Rozé/Siller
Édes borok
Pezsgők/Habzóborok