Birkás Borház & Bisztró

Family
Kunsági borvidék
Terület

Terület 8 ha

Palackszám

Éves palackszám 60000

A nagypapám, Birkás Menyhért már 1940-ben művelt szőlőt Orgoványon. Mai napig dolgozunk a 2,5 hektáros ősi birtokon, amely területen a környékre jellemző Izsáki Arany Sárfehér és Kadarka fajta található. Édesapámmal az örökölt birtokot a hagyományoknak megfelelően alacsony művelésmódban műveljük, Izsák és Szabadszállás környékén próbálkozunk más fajták termesztésével is. 

Az ősi birtokon van egy kis tanya, melyben a nagypapa öreghordói és szőlőművelő eszközei kaptak helyet. Ezeket az eszközöket a mai napig megőriztük az utókor számára. Az izsáki területek egy részéről jól ismert fajtákat használunk, mint pl. a Cserszegi Fűszerest. A talaj összetétele az orgoványi és izsáki szőlőterületek tekintetében közepes humusztartalmú kvarchomok, amely a nyári meleg napokon még a naplemente után is jól tartja a meleget és érleli a szőlőszemeket. Szabadszállás szőlőterületei viszont teljesen más termőtalajjal rendelkeznek. A területek nagy része agyagos homok, melyen szép tanninos vörösborokat lehet termelni. A gyümölcsös reduktív boraink és a testes színanyagban gazdag vörösboraink termesztésénél a területek megválasztása elsődleges szempont volt. 

Jelenleg a szőlőterületünk 8 hektár, melyek 10 éves telepítések, a fajtaösszetétel világ és magyar fajtákból áll. A szőlő nemes növény számunkra! Gyakran sétálva a sorok között azon tűnődünk, hogy lehet ennyi élet és őserő a szőlőben, mely évszázadok alatt a gyermekünké vált! Ki ellátogat hozzánk, nézze meg: minden szőlősor elé rózsát ültettünk, mely az élet és erő szimbóluma!

YouTube Borászat videó

Elérhetőségek

Cím Cím

6070 Izsák, Kurjantópuszta tanya 24/A

Cím Nyitvatartás

Hétfő-Szombat 9:00-17:00

Telefon Telefon

+36 20 912 4368; +36 20 317 6059

Email Közösségi média

A borászat borstílusai

Könnyű fehérborok
Érlelt fehérborok
Könnyű vörösborok
Testes vörösborok
Rozé/Siller
Édes borok
Pezsgők/Habzóborok
Terroir borok