Egri bor - Szenvedély 1000 éve
Az Egri borvidéken közel 1000 éves múltra tekint vissza a szőlőművelés és a borkészítés hagyománya. A szőlő és a bor elválaszthatatlan a város és a környező vidék életétől, ahogy régen, úgy ma is. Épp ezért különösen érdekes az egri bor története, amelyre folyamatosan hatással vannak a történelmi fordulatok, a karakteres személyiségek, és ez éppen így igaz fordítva is.
Az Egri borvidék az északi szélesség 47,9 fokán helyezkedik el, a francia Chablis-hoz hasonlóan. A különbség az, hogy a Bükk védelme és a lejtők déli kitettsége miatt a nyár nálunk melegebb, és ezáltal borvidékünk alkalmas a magas minőségű vörösbor előállítására is. A borvilágban ritkaságnak számít, de Egerben egyaránt tudunk cool-climate fehér- és vörösborokat is készíteni.
Az Egri borvidék legfontosabb borának az egri bikavér és ennek fehér párja, az egri csillag számít. E két házasított boron keresztül mutatják meg a helyi borászok egyedülálló termőhelyi adottságaikat és történelmi hagyományaikat.
Elérhetőségek
Egri borvidék
3300 Eger, Kőlyuktető 0714/1 hrsz
Lássuk a térképen »